en fr nl
Positive Entrepreneurs

Wie zijn wij?

"Positive Entrepreneurs Network" is een netwerk van Belgische sociaal ondernemers opgericht in 2010 door Poseco. Deze ondernemers zijn gedreven door hun sociaal engagement en integreren sociale en ecologische waarden in hun bedrijfsactiviteiten.

Wat doen wij?

Sociale ondernemers en sleutelfiguren binnen sociaal ondernemerschap samenbrengen om zo economische opportuniteiten en sociale impact te creŽren. De economische wereld, universiteiten en de politiek inspireren om sociaal ondernemerschap mee uit te bouwen.

Waarom een netwerk?

Om sociaal ondernemerschap verder te ontwikkelen in BelgiŽ en sociale ondernemers te ondersteunen door hen in contact te brengen met collega-ondernemers. Hoe meer sociale ondernemers er zijn, hoe meer de economie zal bijdragen aan sociale en ecologische uitdagingen.

Wat is een sociaal ondernemer?

Sociaal ondernemers zijn te herkennen aan hun visie, hun engagement, hun innovaties,... en aan hun bijdrage aan een duurzame wereld!

Er bestaan verschillende mogelijke definities van sociaal ondernemerschap. In het algemeen hebben sociaal ondernemers als missie om een maatschappelijke waarde te creŽren met hun economische activiteiten. Ze inspireren zich op de “klassieke” economische modellen en gebruiken ze om doelstellingen te bereiken die aanleunen bij de doelen van non-profitorganisaties. Ze creŽren efficiŽnte economische modellen om hun activiteiten te kunnen financieren, om zo een afhankelijkheid van donaties en subsidies te vermijden.

De aanpak kan werken in alle soorten organisaties: vzw’s, coŲperaties, bvba’s,... Groot of klein, vernieuwend of klassiek model en in alle mogelijke vormen. Sociale ondernemers treden op als pioniers voor de samenleving, grijpen kansen om hun economisch systeem te verbeteren, vinden nieuwe economische modellen en promoten duurzame oplossingen die een “maatschappelijke meerwaarde” bieden. In tegenstelling tot traditionele ondernemers, die vooral winstmaximaisatie nastreven, zoeken sociale ondernemers naar een manier om een sociale impact te creŽren.

Om dit te bereiken ontwikkelen sociaal ondernemers vaak nieuwe modellen, structurele veranderingen en innovatieve manieren om sociale problemen aan te pakken. Dit concept wordt ook wel eens “sociale innovatie” genoemd.

Verleden

De term “sociaal ondernemer” werd verspreid in de jaren 1980 , dankzij de visie vanBill Drayton de oprichter van Ashoka: Innovators for the Public. Hoewel de term relatief nieuw is, bestond sociaal ondernemerschap al in andere vormen. In de twintigste eeuw hadden sommige ondernemers hun maatschappelijke rol begrepen en hebben ze maatschappelijke missies opgenomen in hun beleid waaronder welzijn, onderwijs en gezondheidszorg.

Een bekende hedendaagse sociaal ondernemer is Muhammad Yunus, oprichter en directeur van Grameen Bank. Hij ontwikkelde micro-krediet en focuste zich in risico-investeringen voor andere sociale ondernemingen. In 2006 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. Het werk van Yunus en van de Grameen Bank tonen de mogelijkheden en de voordelen van het gebruik van bedrijfsprincipes voor sociale doelstellingen.

Tegenwoordig kunnen stichtingen, overheden, NGO’s en individuŽn een bijdrage leveren aan het promoten en ondersteunen van sociale ondernemers.

Er zijn nog steeds onduidelijkheden ver wat precies een sociaal ondernemer is. Het gebrek aan overeenstemming over de definitie van sociaal ondernemerschap betekent dat andere disciplines vaak verward worden met sociaal ondernemerschap en er ten onrechte mee worden geassocieerd. Het is belangrijk om het begrip "sociaal ondernemerschap" te onderscheiden van andere maatschappelijk georiŽnteerde activiteiten en de grenzen te bepalen waarbinnen sociaal ondernemers opereren. Sommigen pleiten ervoor om de term te beperken tot organisaties die hoofdzakelijk eigen inkomsten ontwikkelen door verkoop van diensten en/of producten. Anderen beschouwen ook organisaties die inkomsten halen uit subsidies en donaties.

Organisaties zoals Ashoka: Innovators for the Public and the de Skoll Foundation en de Schwab Foundation, zijn belangrijke pioniers in sociaal ondernemerschap wereldwijd. Nadien ontstonden er ook netwerken van ondernemers en academische opleidingen rond sociaal ondernemerschap.

In BelgiŽ

Een heleboel organisaties richt zich op sociaal en maatschappelijk ondernemerschap in BelgiŽ als Poseco, Ashoka, Oksigen, , SI≤ Fund, Trividend , De Punt ... Due to this evolution social entrepreneurship is developping strongly. Since 2010 some social entrepreneurs decided to create a community, Positive Entrepreneurs Network.

Poseco is ťťn van de pioniers in sociaal ondernemerschap en organiseert, sinds 2007, conferenties en workshops over sociaal ondernemerschap. Op deze evenementen worden ondernemers uitgenodigd om hun ervaringen te delen met studenten, instituties en ondernemers. In 2010 organiseerden we de eerste bijeenkomst van sociale ondernemers in BelgiŽ. Tijdens dit evenement hebben verschillende sociale ondernemers interesse getoond om een gemeenschap te creŽren. Het eerste Belgische netwerk van sociale ondernemers is geboren, het "Positive Entrepreneurs Network".